Bedenk dat de coronavirus ons nog steeds bedreigt

Het Corona virus zorgt voor een toenemend aantal besmettingen. De ziekte is terug in tal van landen; ook in Nederland.

Om het tij te keren zullen maatregelen onvermijdelijk zijn. Omdat in Nederland de vaccinatiegraad hoog is de opruk van de ziekte minder ernstig dan elders. De vraag daarbij is niet zozeer hoe ziekenhuizen de toevloed van patiënten meester kunnen blijven. Dat leidt de aandacht af. Zorg ervoor niet besmet te raken want in ziekenhuizen zijn ze niet gek  op je.

Er is een compleet arsenaal aan risico werende maatregelen. Het gaat vooral om het mijden van menselijk contact. Dus kom niet te dicht in de buurt van andere mensen.

Een internationaal geaccepteerd gebruik is het dragen van mondkapjes. Haal ze weer uit de kast. Zorg voor deugdelijk materiaal. Draag wanneer verlangd en wanneer je het zelf wenselijk vindt. Was ze regelmatig.

Het is aan de overheid, landelijk en plaatselijk, om er voor te zorgen dat de mensen  bij massa bijeenkomsten, voldoende individuele ruimte hebben.

Het is prettig dat we weer kunnen winkelen en ergens wat kunnen eten en drinken. Het is plezierig dat we weer naar festivals, toneel en concert kunnen. Het is o zo fijn dat we weer bioscoop, museum, sportwedstrijd kunnen bezoeken. Ga niet over tot sluiten of verbieden. Zorg er alleen voor dat we niet hutje-mutje op elkaar zitten of staan.

Ongevaccineerden blijven een gevaar.  Je mag bijna niet  aan de ander vragen of hij of zij gevaccineerd is. Privacy is heilig verklaard. Misschien overdreven want er is al zoveel over je bekend

Gelukkig moet  er nu gecheckt worden in restaurant en bioscoop. We raken gewend aan de QR code.

De werkgever blijft een verdacht persoon. In Nederland mag de werkgever wel vragen of de werknemer gevaccineerd is maar hij mag een vaccinatie niet verplicht stellen. Met een Coronapas op de werkvloer doen we al wat tegen  wantrouwen jegens bedrijfsleven. En het gaat nog helpen ook door meer gevaccineerden. Je wilt je baan houden.

Op Intensive Care afdelingen liggen bij sommige ziekenhuizen vooral ongevaccineerden.

De vraag rijst in hoeverre  vaccinatie verplicht kan worden gesteld. Er zijn niet ingeënte burgers waar religieuze redenen een rol spelen. Er zijn ook de zogeheten wappies die om uiteenlopende redenen, tot en met onverschilligheid en onwetendheid aan toe, zich niet laten vaccineren. Je kunt veel vage verhalen beluisteren.

Nederlanders zijn altijd al snel aan vakantie toe. Of werken een straf is.  Vakantie paradeert hoog op de behoeftenladder. En  er wordt veel gereisd. En dat is niet zonder gevaar. Bij terugkeer op Schiphol of aan de grens kan er aan checken gedacht worden. Van het beantwoorden van een paar vragen inclusief persoonlijke gegevens tot het ondergaan van een test. Het laatste kan steekproefsgewijs  zodat er na enige dagen voldoende materiaal is om te gaan weten hoe groot het geïmporteerde gevaar is.

Met  enige eenvoudige maatregelen kan  dit land zo veel mogelijk corona-vrij worden  gehouden. Het is van belang om verworvenheden in stand te houden. Winkelen, met clubjes wandelen en fietsen, bij elkaar op bezoek gaan, buiten de deur eten, bioscoop, museum, theater, muziekschaal. Maak het leven zo leuk mogelijk en dat kan zonder bij elkaar op schoot te zitten. Ga voort met het verhogen van het aantal gevaccineerden. Handhaaf de QR code op de voorgeschreven plekken. Breidt het uit tot de werkvloer. Let goed op de terugkeerders van buitenlandse vakanties.
De eerste Corona golven hadden ook te maken met besmettingen tijdens  vakanties.
Ben benieuwd wat de persconferentie Dinsdag, 2 november oplevert.