Moet de ene burger de andere burger controleren?

Net als in andere Europese landen kan in café of restaurant gevraagd worden aan te tonen dat je gevaccineerd bent of negatief getest. Begrijpelijk want Cofid-10 is op de terugtocht maar het is wel van belang waakzaam te blijven. Bijvoorbeeld op die plekken waar veel mensen dicht opeen bijeen zijn. De horeca exploitant is verplicht om de gasten te controleren om nieuwe Corona infecties te voorkomen.

Naar mijn mening is het principieel onjuist dat de ene burger verplicht is de ander te controleren. Het gaat niet alleen omdat het aanleiding kan zijn tot strubbelingen maar het lijkt mij feitelijk onjuist. Een overheidsverordening dient m.i. op naleving uitsluitend getoetst te worden door de overheid zelf. Deze stap is een taakverlichting voor toezichthouders, het politieapparaat, maar kan ook voor andere doeleinden worden ingezet. Kijk uit voor je buren; je kunt niet al je kennissen vertrouwen;

Wel is denkbaar dat het initiatief uitgaat van de ondernemer of organisator. Voor de hand liggend dat je een RAI tentoonstelling alleen binnenkomt als je kunt aantonen gevaccineerd of recentelijk getest te zijn. De horecaondernemer die vriendelijk aangeeft dat je alleen gevaccineerd welkom bent kan voordelen geboden worden.