Peter Lagendijk is op 13 augustus 2024 op 88-jarige leeftijd overleden. Tot het laatst is hij actief gebleven met het delen van zijn zorgen en opinies.

Verkwanselt Nederland Unilever?

Kraft-Heinz doet een aftastend bod op de Brits-Nederlandse bedrijf Unilever. De beurs schrikt op en beleggers laten de koers van Unilever 13% oplopen. Unilever is zwaargewicht op de AEX graadmeter dus Amsterdam sloot hoger.

Kraft Heinz Company, een op de Nasdaq genoteerd aandeel, is in niet onbelangrijke mate in handen van private equity organisaties. Die zijn vooral uit op maximale verdiensten. Dat kan voor Unilever betekenen dat het bedrijf gestript wordt; in losse stukken verkocht. Een overgenomen bedrijf wordt vaak overladen met schulden.

Unilever is een bedrijf met andere ambities. Alle betrokkenen moeten baat hebben bij de onderneming. Werknemers, consumenten, aandeelhouders, toeleveranciers. Unilever staat bekend als een vernieuwend bedrijf met een groot maatschappelijk gevoel. Is actief en telt 170.000 medewerkers over de hele wereld.

Het doet zich voor dat Kraft Heinz Vrijdag ook fors in koers stijgt. Plus 11%. Ik ben in bezit van beide fondsen en complimenteer mijzelf met goede aankoopbeslissingen. Ik ben belegger die met aandelenportefeuilles zijn pensioengelden beheert Er is vooral interesse voor het dividend. Beide fondsen genereren ruim 3%. Niet extreem veel maar wel acceptabel.

Maar ben ik als Nederlands staatsburger tevreden over de gang van zaken. Eigenlijk niet als ik afga op de breed geschilderde vergezichten van winstmaximalisatie. Er moet verdiend worden en het is nooit genoeg. Dat gaat ten koste van andere waarden.

Voor mij is de grote vraag wat Kraft Heinz van plan is met Unilever? Dat zal afhangen van een aantal factoren zoals merkenstrategie. In welke markten zal de overnemende partij actief blijven?. Toch is er wel een beeld te vormen door kennisname van de gedragingen van de financiële mensen van en rond Kraft Heinz.

Als de vermoedens juist blijken denk ik dat het op dit moment in de geschiedenis niet exceptioneel is als Nederland zou besluiten Unilever van strategisch belang te verklaren. De overname van Post NL door Bpost kon mede om politieke redenen geen doorgang vinden. Hoeven we dan in geval van een bedrijf als Unilever, één van onze mooiste en grootste bedrijven , die vraag niet te stellen?

Zeker is Nederland gebaat bij open grenzen. Wij denken en handelen en bezitten wereldwijd. Toch heeft Nederland ook rekening te houden met de huidige trend met oog voor nationale belangen en gevoelens. Groot Brittannië verlaat om die reden de Europese Unie. De VS hebben een president die iedere derde zin America First roept. Frankrijk is het land met een lange traditie in deze. Laat Nederland er nog eens goed over nadenken. De politiek heeft daar nu geen tijd voor omdat er zetels moeten worden veilig gesteld. Binnenkort verkiezingen.