Apotheek meldt stopzetting levering Levodopa

En dan het mailtje van de plaatselijke apotheek met de mededeling dat er voor mijn aan de Ziekte van Parkinson lijdende echtgenote nog 58 stuks Levodopa/Carbidopa 200/50 tabletten voorhanden zijn. De leveranties worden in november hervat. Deze hoeveelheid is voor Susan voor nog geen twaalf dagen toereikend.

 

Levodopa is een in de vorige eeuw ontwikkeld medicijn. Samen met het tweede component carbidopa is het een breed toegepast middel dat geen genezing maar wel aanzienlijke verlichting biedt aan Parkinsonpatiënten.

 

In de dunne darm wordt Levodopa/Cardidopa  in het bloed opgenomen en belandt in de hersenen. De levodopa wordt aldaar omgezet in dopamine. Zonder carbidopa wordt levodopa afgebroken in het lichaam en weet de hersenen niet te bereiken. Dopamine is de stof die in de hersenen geproduceerd wordt. Parkinsonpatiënten lijden aan een verstoring van de productie.

 

Er zijn diverse substituten uitgeprobeerd bij Parkinsonpatiënten . Helaas blijken vervangingen, zo blijkt uit onderzoek in binnen- en buitenland, voor veel patiënten omringd door problemen. Levodopa blijkt moeilijk vervangbaar zodat niet verkrijgbaarheid patiënten in grote moeilijkheden zal brengen. Die mogen in elkaar geschrompeld trillend en bevend hun laatste jaren doorbrengen.

 

Er is dus veel aan gelegen om de verkrijgbaarheid van levodopa veilig te stellen. De slechte verkrijgbaarheid in Nederland geldt niet voor andere Europese landen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft toestemming om levodopa bevattende preparaten buiten Nederland te betrekken.

 

De Nederlandse gezondheidszorg is er niet in geslaagd goedgekeurde geneesmiddelen via de geëigende wegen beschikbaar te houden. In welke mate ieder van de volgende aspecten een rol spelen, vraagt nader onderzoek. Het gaat om: de plek van productie; de herkomst en beschikbaarheid van afzonderlijke bestanddelen;  het transport van het eindproduct; de onderhandelingspositie van koper en verkoper en ongetwijfeld nog meer.

 

De verkrijgbaarheid van medicijnen is van vitaal belang. Een door oorlog of natuurramp getroffen gebied wordt in eerste instantie  voorzien van voedsel en medicijnen. Wees dus altijd bewust dat niet geleverd krijgen een aanslag is op ‘s lands onafhankelijkheid. Voorkom om die reden gechanteerd te kunnen worden.