Peter Lagendijk is op 13 augustus 2024 op 88-jarige leeftijd overleden. Tot het laatst is hij actief gebleven met het delen van zijn zorgen en opinies.

U staat in de wachtrij

Ver voor het woord digitalisering aan de Nederlandse taal werd toegevoegd kon je letterlijk in de rij staan. Bijvoorbeeld in het postkantoor. Dat was oppassen want er waren meer loketten tegelijk open Voor postzegels kon je bij meer loketten terecht. Opeens kon het luik vallen omdat het etenstijd was of de dienst erop zat. Dat moest voorkomen worden zodat je zorgvuldig de rij koos. Zitten er opschieters bij of verdenk je sommigen van traagheid. Misschien wel om jou te pesten. Had je verkeerd getaxeerd dan moest je bij een andere rij achteraan aansluiten want het luik sloot onverbiddelijk.

Zo zijn er thans telefonisch wachtrijen. En de woorden “u staat in de wachtrij” tot en met “nu staat u vooraan in de wachtrij” vallen regelmatig. Maar dat wil nog niet zeggen dat er terstond een vrouwenstem klinkt die je verder kan helpen.

Tijden komen vaak weerom en nu dus ook met “wachtrij”. Er wordt je verteld hoeveel wachtenden er voor je zijn. Je ziet ze niet en dat was het voordeel van het postkantoor. Eigenlijk zou ik ze wel willen zien op een schermpje. Je haat ze allemaal maar je kunt op grond van deze gezichten op het schermpje besluiten om bijvoorbeeld de volgende dag te bellen. Het volk wat je ziet zijn stuk voor stuk etterbakken. Het ergst zijn degenen die uit hun neus zitten te eten of eindeloos aan hun haar friemelen. Er zijn er zelfs bij die hun geslachtsdelen betasten. Allemaal viezerikken. Daar weiger je onderdeel van uit te maken.

Ik denk dat de oorzaak bij de corona pandemie gezocht moet worden. Je moest bellen om getest te worden of een afspraak voor een vaccinatie te maken. Dat was nogal eens geduld opbrengen. Je hoort van mensen die dagen hebben moeten bellen en zich afvroegen wat erger is. Een dag of wat intensive care of nog langer aan de telefoon hangen.

Met deze nieuwe en tegelijkertijd oude gewoonte hebben we weer een stap in de beschavingsgeschiedenis gezet. We komen om in de tweedelingen en nu nog eentje erbij. Wie belt en wie wordt gebeld. Wie is in dit land de baas? De beller of de gebelde? Wie mag er in het nieuwe kabinet plaats nemen? Volgens mij wordt er voor dat doeleinde een loterij onder de bellers georganiseerd want dat zijn de mensen met het meeste uithoudingsvermogen.